4.2/5 - (4 امتیاز)

در این مقاله به آشنایی با تمام نکاتی که لازم است درباره‌ی آسانسور ها و نحوه عملکرد آنها بدانیم میپردازیم، این نکات در بر گیرنده ی قوانین و مقررات لازم، نحوه ی کار، ایمنی و … خواهد بود.

 

آسانسور چیست؟

شما احتمالا در زندگی روزمره خود با آسانسور سر و کار دارید و از آن به استفاده می‌کنید اما اگر بخواهیم یک تعریف برای آسانسور بیاوریم، آسانسور یک دستگاه حمل و نقل عمومی است که به طور عمده برای جابجایی افراد و بار در ساختمان‌ها و طبقات مختلف استفاده می‌شود. در ادامه این مطلب، برخی از مهم‌ترین نکات درباره آسانسور، نحوه کار آسانسور، رایج ترین مشکلات و خرابی های آسانسور و… ذکر شده است:

 

انواع آسانسور

آسانسورها در انواع مختلفی از جمله آسانسور کششی، آسانسور هیدرولیک، آسانسور هوشمند و… تولید می‌شوند. هر نوع آسانسور به منظور استفاده در شرایط خاصی طراحی و ساخته می‌شود.

 

آسانسور‌های قطاری

این نوع آسانسورها از چندین قفسه تشکیل شده‌اند که به صورت پشت سر هم و در طول یک شیب نصب شده‌اند. با استفاده از یک سیستم زنجیر و بالابر، قفسه‌های آسانسور حرکت کرده و مسافران را به مقصد مورد نظر خود منتقل می‌کنند. آسانسور‌های قطاری در ساختمان‌های بلند و با ترافیک شلوغ استفاده می‌شوند.

 

آسانسور‌های هیدرولیکی

این نوع آسانسور با استفاده از روغن هیدرولیک، برای حرکت قفسه آسانسور به کار می‌رود. روغن هیدرولیک با استفاده از یک پمپ قوی به قفسه آسانسور منتقل می‌شود و با تولید فشار، قفسه آسانسور بالا و پایین حرکت می‌کند. این نوع آسانسور در ساختمان‌های کم ترافیک استفاده می‌شوند.

 

آسانسور‌های الکتریکی

این نوع آسانسور از موتور الکتریکی برای حرکت قفسه استفاده می‌کند. با فشار دادن دکمه‌ی مربوط به طبقه‌ی مورد نظر، سیستم کنترلی آسانسور موتور را به حرکت در مسیر مورد نظر تحریک می‌کند. آسانسور‌های الکتریکی برای ساختمان‌هایی با ترافیک متوسط تا زیاد مناسب هستند.)

 

نحوه کار آسانسور

آسانسور با استفاده از یک سیستم جابجایی متحرک افراد و بار در طول طبقات ساختمان کار می‌کند.

 

قوانین و مقررات: استفاده از آسانسور در ساختمان‌ها و مکان‌های عمومی، تحت قوانین و مقررات خاصی قرار دارد. این قوانین شامل مواردی مانند ظرفیت حمل و نقل آسانسور، نحوه نصب و نگهداری آن و… است.

ایمنی: ایمنی در استفاده از آسانسور بسیار مهم است. برخی از موارد ایمنی شامل وجود سیستم ترمز، سیستم خطایابی، سیستم اعلام حریق و… است.

نگهداری و تعمیر: آسانسور باید به طور دوره‌ای تعمیر و نگهداری شود تا از عملکرد بهینه برخوردار باشد و ایمنی در استفاده آن حفظ شود. دقت داشته باشید که سرویس دوره ای آسانسور به طول عمر ان می‌افزاید و باعث بهتر عمل کردن آسانسور خواهد شد. بنابراین نسبت به این مورد توجه لازم را داشته باشد.

دستورالعمل‌های استفاده: برای استفاده از آسانسور، دستورالعمل‌های خاصی باید رعایت شود. این دستورالعمل‌ها شامل مواردی مانند ورود و خروج از آسانسور، بارگیری و تخلیه بار و… هستند.

نویز و ارتعاش: آسانسور ممکن است در هنگام حرکت نویز و ارتعاش ایجاد کند که در برخی موارد مزاحم و ناراحت‌کننده باشد. برای رفع این مشکلات، از مواد و تجهیزات صوتی و عایق استفاده می‌شود.

سیستم‌های هوشمند: برخی از آسانسورها با سیستم‌های هوشمندی مجهز شده‌اند که شامل مواردی مانند صفحه نمایش لمسی، سیستم کنترل صوتی، سیستم کنترل دما و رطوبت و… هستند.

هزینه نصب و نگهداری: همانطور که می‌دانید نصب و نگهداری آسانسور برای مالکان ساختمان هزینه‌بر است. هزینه نصب آسانسور به تعداد طبقات و نوع آسانسور بستگی دارد و هزینه نگهداری و تعمیرات نیز بسته به نوع و شرایط استفاده از آسانسور متفاوت است.

به‌روزرسانی: به‌روزرسانی آسانسور به منظور افزایش کارایی، کاهش هزینه‌های نگهداری و افزایش ایمنی آن انجام می‌شود. به‌روزرسانی شامل تعویض تجهیزات قدیمی، افزودن سیستم‌های جدید و به‌روزرسانی نرم‌افزار و سخت‌افزار آسانسور است.

پیشگیری از نقص‌های فنی: در هنگام استفاده از آسانسور، بهتر است از بروز نقص‌های فنی آگاهی داشته باشید و در صورت مشاهده هرگونه خرابی، به تعمیرکار مجاز آسانسور اطلاع دهید.

 

رایج ترین مشکلات و خرابی های آسانسور

در این قسمت از مقاله‌ی درباره‌ی آسانسور به آشنایی با رایج‌ترین خرابی های آسانسور خواهیم پرداخت که شما عزیزان توجه لازم این موارد را داشته باشید و با انها آشنا شوید.

 

ایمنی درب ها: اگر درهای آسانسور به درستی بسته نشوند یا دچار خرابی شوند، ممکن است باعث حادثه شود.

خرابی سیستم برقی: خرابی سیستم برقی آسانسور می‌تواند منجر به توقف ناگهانی آسانسور و گیر کردن در طبقه موردنظر شود.

خرابی سیستم کنترل: خرابی سیستم کنترل می‌تواند منجر به خرابی در تنظیم زمان سفر، محدودیت حمل و نقل بار و حتی تعطیلی کلی آسانسور شود.

خرابی سیستم تهویه: خرابی سیستم تهویه می‌تواند باعث ایجاد شرایط نامساعدی در داخل آسانسور شود که باعث ایجاد ناحیه خطرناکی برای مسافران می‌شود.

خرابی سیستم حرکتی: در صورتی که سیستم حرکتی آسانسور خراب شود، این می‌تواند باعث متوقف شدن آسانسور در هر طبقه‌ای و بیرون از کنترل شدن آن شود.

خرابی قطعات: خرابی قطعات و تجهیزات آسانسور ممکن است باعث توقف کار آن شود و احتمالاً نیاز به تعویض قطعات خواهد بود.

خرابی سیستم فرمان: خرابی سیستم فرمان می‌تواند باعث توقف آسانسور در هر طبقه‌ای شود و نیاز به تعویض قطعات و تعمیرات جدی داشته باشد.

خرابی سیستم اضطراری: در صورتی که سیستم اضطراری خراب شود، احتمالاً امکان استفاده از آسانسور در شرایط اضطراری را نخواهد داشت.

 

کاهش استهلاک آسانسور

آسانسورها به دلیل استفاده ی مداوم و روزمره در معرض استهلاک و خرابی های زیادی قرار می گیرند اما با رعایت برخی نکات می توان این استهلاک را تا میزان قابل توجهی کاهش داد.

نکاتی که می توان در ابن باره از آنها کمک گرفت شامل:

 

  1. نگهداری منظم: برای افزایش طول عمر آسانسور، نگهداری منظم و دقیق بسیار مهم است. برای این کار، باید برنامه های تعمیر و نگهداری را به طور منظم اجرا کنید و در صورت وجود هر گونه مشکل، به طور سریع آن را برطرف کنید.
  2. انتخاب قطعات با کیفیت: انتخاب قطعات با کیفیت بسیار مهم است. قطعات با کیفیت پایدارتر و بیشتر در برابر خرابی ها مقاومت دارند و می توانند عمر آسانسور را به طور قابل توجهی افزایش دهند.
  3. نصب سیستم های ایمنی: سیستم های ایمنی مانند سیستم های حفاظت درب، سیستم های پاراشوت و سیستم های تعادل، می توانند در کاهش خطرات و حوادث آسانسور به شدت موثر باشند و به افزایش طول عمر آن کمک می کنند.
  4. تعویض قطعات به موقع: تعویض قطعات آسانسور به موقع بسیار مهم است. قطعاتی که خراب شده اند یا نیاز به تعویض دارند، باید به طور سریع تعویض شوند تا خرابی های بیشتری رخ ندهد.
  5. آموزش کاربران: آموزش کاربران نحوه استفاده صحیح از آسانسور و عدم استفاده از آن در شرایط خاص مانند نقص قدرت برق، بارش برف و … می تواند به افزایش طول عمر آن کمک کند.

 

استاندارد بودن آسانسور

همانطور که می دانید، استاندارد بودن یک آسانسور نکته ی بسیار مهم و قابل توجهی می باشد چرا که وجود هرگونه نقص و مشکل در این وسیله منجر به اتفاقات خطرناک و جبران ناپذیر خواهد شد.

بنابراین در هنگام خرید و نصب حتما این موضوع را مد نظر خود قرار دهید که آسانسوری که تهیه و نصب می‌کنید استاندارد باشد و شرکت سازنده دارای نشان استاندارد باشد.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *